Stripfestijn De Klare Lijn: woensdagavond 5 september – In gesprek met de Nederlandse en Vlaamse stripgiganten.

0
1553

Op woensdag 5 september gaan wij in gesprek met Nederlandse en Vlaamse tekenaars en schrijvers. Onderwerpen van gesprek zijn het onderscheid tussen Nederlandse en Vlaamse stripcultuur en de beleving. Welke rol speelt de strip in de Vlaamse en Nederlandse samenleving en waar ligt het onderscheid tussen de strip en de grafische novelle?

Verder komen aan als onderwerpen aan bod:

de strip als culturele uiting
is de strip een kunstvorm?
de strip in de kunst (bijvoorbeeld Roy Lichtenstein)
het onderscheid met Japanse manga en Amerikaanse comics
Constant Hoogenbosch gaat in gesprek met Suske en Wiske tekenaar Paul Geerts, stripjournalist Geert de Weyer, striptekenaar Hanco Kolk en Paul Reichenbach, uitgever van strips en organisator van het jaarlijkse Kamper Stripspektakel.

Paul Geerts

Paul Geerts (Turnhout, 16 mei 1937) maakte naam als voornaamste tekenaar van Suske en Wiske, waarvan hij van 1972 tot en met 2002 de hoofdtekenaar was en daarmee de opvolger van geestelijke vader Willy Vandersteen. Hij leverde zijn eerste eigen Suske en Wiske album af met De gekke gokker. In 2002 ging Geerts met pensioen en gaf het stokje door aan Marc Verhaegen.
Op 16 december 2002 werd Geerts geridderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In oktober 2005 verscheen er een biografie over het leven en werk van Paul Geerts. In deze biografie verscheen ook een nieuw stripverhaal van Geerts onder de titel De hemelboom. Het verhaal verscheen een jaar daarna ook nog eens als zelfstandig album.
In 2006 mocht Paul Geerts uit handen van het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde de Stripvos in ontvangst nemen, een prijs voor personen of instellingen die met hun activiteiten van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld. Na zijn carrière bij Studio Vandersteen, is Paul Geerts weer gaan schilderen zoals hij voor zijn loopbaan als stripauteur ook had gedaan.
Een selectie uit het Suske en Wiske oeuvre van Paul Geerts:  De boze boomzalver – De poppenpakker – Het ros Bazhaar – De bevende Baobab – De mollige meivis – De vinnige Viking – De vlijtige vlinder – De raap van Rubens – De sputterende spuiter – De zingende kaars – Het laatste dwaallicht – De pompenplanters – De koperen knullen – De toffe tamboer – De vergeten vallei – Het Bretoense broertje – De natte Navajo – De lieve Lilleham – Amoris van Amoras – Het dreigende dinges – De mooie millirem – De glanzende gletsjer – De hellegathonden – De woeste wespen – De Krimson-crisis – De speelgoedspiegel – De kleurenkladder – Het wondere Wolfje – Lambik Baba – De scherpe schorpioen – De gulden harpoen – De stervende ster – De begeerde berg – De zeven schaken – De verraderlijke Vinson – De bonte bollen – Lilli Natal.

Geert De Weyer

Geert de Weyer, gepassioneerd stripliefhebber en autoriteit op het vlak van alles wat met strips te maken heeft, werkt(e) voor o.a. Humo, De Morgen, De Standaard, P-Magazine, De Tijd. Hij schreef verschillende boeken en was mede-organisator, curator en programmator van Strip Turnhout 2005, het grootste stripfestival van België en sinds de zomer van 2011 curator van het nieuwe stripmuseum MooF te Brussel.

Voor de Belgische krant De Morgen hield De Weyer jarenlang de klassiekers van het beeldverhaal van de twintigste eeuw bij en realiseerde uiteindelijk 100 Stripklassiekers, een rijk geïllustreerd overzichtswerk over meer dan een eeuw Negende Kunst.

Hanco Kolk

Hanco Kolk (Den Helder, 11 maart 1957) is een van de meest prominente Nederlandse striptekenaars. Hij is het bekendst van de series die hij samen met Peter de Wit maakte, zoals ‘Gilles de Geus’ en ‘S1ngle’, maar onder vakbroeders wordt hij geroemd om meer experimentele strips als ‘Meccano’. Kolk werd geboren in Den Helder, maar verhuisde al op vierjarige leeftijd naar Arnhem.

Kolk is een ware duizendpoot als het om strips gaat. Zijn diversiteit strekt zich uit van humoristische avonturenverhalen en grafische experimenten tot vernieuwende satire. Daarbij openbaart zijn diversiteit zich ook nog eens door het perfect samengaan van zeer hoogwaardig werk als grafisch kunstenaar en als een uitstekend verhalenverteller.

Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op het Nederlandse beeldverhaal van de laatste dertig jaar. Zijn invloed op de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland is dan ook van onschatbare waarde. Vanaf de jaren ’90 legt Kolk zich ook toe op andere kunstuitingen, zoals zeefdrukken, illustraties en schilderijen.

Ook maakte hij zich sterk voor het in het leven roepen van de jaarlijkse Marten Toonderprijs en een opleiding Comic Design bij het ArtEZ in Zwolle, waar hij één dag in de week lesgeeft.

Paul Reichenbach

Paul Reichenbach is uitgever van strips, schrijft verhalen voor strips en is organisator van het jaarlijkse Kamper Stripspektakel, de grootste en gezelligste familiestripbeurs in Nederland. Hij werkte ook samen met de Vlaamse striptekenaar Paul Geerts, die op basis van het manuscript van Reichenbach tekeningen verzorgde.

Aanvang: 20.00 (zaal open om 19.30 uur)

Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 – 2e etage
Entree: € 10,- / € 8,- leden bibliotheek (koffie en thee gratis) Kaartverkoop via www.obgz.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here