“Now, the Circle is Complete”
Darth Vader, 1977
Hoe vaker Star Wars vader George Lucas roept dat Star Wars Episode III: Revenge of the Sith toch echt de laatste Star Wars film is, hoe groter het wantrouwen wordt. Na de eerste trilogie, die in 1983 afsloot met Return of the Jedi, zou het immers ook gedaan zijn. Daar kwam in 1999 verandering in met Star Wars Episode I: The Phantom Menace, het eerste deel van de tweede trilogie. En anno 2005 zien we de afsluiting van die trilogie en de opening naar de allereerste Star Wars uit 1977. Kunnen jullie het nog volgen?
Bruggen slaan
In de jaren zeventig raakte George Lucas zijn scenario voor Star Wars aan de straatstenen niet kwijt. Het was uiteindelijk 20th Century Fox die met hem in zee wilde gaan ondanks de overtuiging dat de film uit zou draaien op een flop. Ze konden geen groter ongelijk krijgen. Star Wars pakte uit als een wereldwijde hit en geldt nog steeds als een van de grootste filmsuccessen aller tijden. Lucas kreeg slechts 200.000 dollar voor zijn verdiensten maar pakte ook 40% van de winst en de inkomsten uit de merchandise. Star Wars bracht 400 miljoen dollar op en werd het begin van een goed geoliede machine die draaide om geestelijk vader George Lucas. Lucas bouwde zijn imperium uit en zette de Star Wars trilogie voort met The Empire Strikes Back (1980) onder regie van Irvin Kershner en Return of the Jedi (1983) van Richard Marquand.
Lucas had altijd gezegd dat zijn originele Star Wars verhaal uit negen delen bestond. Het zag er alleen niet naar uit dat hij de overige delen zou verfilmen. Toch begonnen er in de jaren negentig berichten te verschijnen dat Lucas weer bezig was met een nieuwe Star Wars film. Maar ging het om een vervolg op Return of the Jedi of zou het een prequel worden op Star Wars uit 1977, die feitelijk deel vier was uit de reeks.
De verwachtingen waren hoog gespannen toen in 1999 Star Wars Episode I: The Phantom Menace verscheen. De film werd een groot succes maar toch zat Lucas er op een aantal punten wel naast. Het digitale karakter Jar Jar Binks werd alom verguisd, het vervelende rotjong Jake Lloyd dat de jonge Anakin Skywalker speelde werd de grond ingeboord en ook de ontkrachting van de Force mystiek door de introductie van een biologische factor via de midiglorians in het bloed van de Jedi werd Lucas niet in dank afgenomen. Daar werd in Episode II: The Attack of the Clones uit 2002 dan ook met geen woord meer over gerept. Jake Lloyd werd vervangen door de oudere Hayden Christensen en Jar Jar Binks werd volledig naar de zijlijn gebonjourd en had slechts een walk-on part. Toch kreeg Lucas ook bij deel twee weer de nodige kritiek te verduren. De hoogstaande technische staat van de film die voor een groot deel uit de computer kwam was in de ogen van velen een kille en emotieloze fantasie. Toch werd Episode II weer een groot succes en vormde de opmaak naar het moment supreme: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Kenners van het verhaal van Star Wars wisten bij voorbaat al wat hen qua verhaal in grote lijnen te wachten stond. Episode III is immers de aanloop naar het gevreesde keizerrijk dat in de eerste Star Wars met harde hand de scepter zwaait over het universum. Toch waren de verwachtingen nog nooit zo hoog gespannen. We zien de val van de republiek, de machtsovername door de keizer, de dood van het grootste deel van de Jedi, de geboorte van Luke Skywalker en Leia Organa en natuurlijk de verrijzenis van de gevreesde Darth Vader. Episode III slaat de langverwachte brug tussen deel drie en vier.
Episode III, de plot
In Episode III zijn de destructieve Kloonoorlogen uit Episode II bijna voorbij en de meeste leiders van de separatistenbeweging zijn gevangen genomen of omgekomen in de strijd. Maar nog niet allemaal en de Jedi Council stuurt generaal Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) op een gevaarlijke missie om de levensgevaarlijke General Grievous (met de stem van Matthew Wood) en de schimmige Count Dooku (Christopher Lee) te arresteren.
Terwijl Obi Wan Kenobi op zoek gaat neemt de macht van kanselier Palpatine (Ian McDiarmid) op de planeet Coruscant zienderogen toe. Met veel sluw politiek gekonkel laat hij de door de oorlogen verscheurde republiek vallen en benoemt zichzelf tot keizer van een machtig keizerrijk. Aan zijn zijde heeft hij zijn trouwste volgeling Anakin Skywalker (Hayden Christensen), die hij zijn ware gelaat onthult en hem beloofd de ware aard van de Force te laten kennen. Dat is het begin van een dodelijke strijd tussen goed en kwaad waarbij de jonge Jedi steeds verder afglijdt naar de donkere zijde van de Force. Maar Anakin moet ook nog denken aan de hoogzwangere senator Amidala (Natalie Portman) , de vrouw die hij in het geheim is getrouwd. Er is alleen geen houden aan en het ziet er naar uit dat het kwaad zal overwinnen. Het komt tot een beslissende confrontatie tussen Anakin en Obi Wan met een vreselijke afloop die het lot van het universum zal bezegelen. En dat lot kennen we al…
What’s in a name
Episode I en II kregen naar hun hoofd geslingerd dat ze kil en emotieloos waren door de zware nadruk op de digitale effecten. Voor zijn derde deel maakte Lucas zelfs helemaal geen gebruik meer van locaties en liet alles in de studio tot leven komen waarbij de computers overuren draaiden. Maar Lucas wist in interviews nu wel al te verzekeren dat zijn derde en ‘laatste’ deel de tragiek van Titanic bezit. Er is immers geen happy end, er vallen heel wat dodelijke slachtoffers en het kwaad overwint op glorieuze wijze. Die naargeestige toon is er ook de reden voor dat de film in Amerika een PG-13 rating (voor kinderen vanaf 13 jaar in begeleiding van ouder) krijgt i.p.v. de PG (voor alle leeftijden maar in begeleiding van ouder) rating die de voorgaande films kregen. De oorlog van Star Wars was immers nog nooit zo letterlijk als in dit deel.
Voor de titel van deel drie greep Lucas terug op Return Of The Jedi uit 1983 die aanvankelijk in de publiciteit kwam als Revenge Of The Jedi. Lucas liet die naam lekken om daarmee lieden te pakken die illegale merchandise lieten maken. Daarnaast had iedere echte Star Wars fan kunnen weten dat die naam niet klopte want een echte Jedi zou nooit wraak nemen. Wraak is meer iets voor de Sith lords die de donkere zijde van de Force bewandelen en Darth Maul zei het al in Episode I: The Phantom Menace: “at last we will have our revenge.” Waar die Sith heren nu eigenlijk wraak voor willen nemen zal Lucas toch nog wel even duidelijk moeten maken in Episode III.
En wat nu?
In augustus 2004 verschenen er ineens berichten op internet dat medewerkers van Lucas Film een overeenkomst met zwijgplicht hadden moeten ondertekenen. Lucas zou besloten hebben om ook de laatste drie delen VII, VIII en IX te verfilmen. George Lucas ontkrachte dat hardnekkige gerucht zelf maar dat had hij ook gedaan na Return of the Jedi dus de speculaties bleven onverminderd voortgaan. Ook omdat Lucas in het verleden al eens heeft aangegeven dat wanneer de laatste drie delen ooit verfilmd worden dat daarvoor als basis de boeken van Timothy Zahn ingezet zullen worden. Zahn schreef een lijvige trilogie die verder gaat waar Return of the Jedi afsluit. Voorlopig moeten we het eerst doen met Episode III: Revenge of the Sith. Episode III zal ongetwijfeld volle zalen trekken maar Lucas zelf denkt er het zijne van: “Right or wrong this is my movie, this is my decision, and this is my creative vision, and if people don’t like it, they don’t have to see it.” Een man, een woord.
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith is vanaf 19 mei in de bioscopen te zien.
©Movie Machine 2005