Cursus Filmmuziek – wegens succes herhaald!

0
1571

Movie Machine zet vanaf woensdag 26 oktober wederom de cursus Filmmuziek neer. In zes lessen gaat ondergetekende in op de geschiedenis en ontwikkeling van de filmmuziek.

Muziek heeft vanaf de begindagen van de film een belangrijke maar ook gespannen positie ingenomen. Naast het gebruik van bestaande muziek componeerden muzikale meesters in de loop van de twintigste eeuw ware hoogstandjes van filmmuziek die de status van de filmscore naar een hoger plan tilden. In de cursus besteden we aandacht aan de plaats van de score in de film, de geschiedenis en ontwikkeling van filmmuziek tot op heden en bespreken we beroemde scores en thema’s. Uiteraard komt er een keur aan toonaangevende componisten voorbij, worden hun verschillende stijlen en kenmerken besproken en bekijken we de werking van hun muziek in de film. De besproken filmmuziek varieert van breed uitgemeten symfonisch scores tot minimalistische synthesizer composities en van experimentele uitdagingen tot coole jazz. Een en ander wordt geïllustreerd met prachtige beeld- en geluidsfragmenten en muziekstukken.

Les 1 – inleiding
Theoretisch kader – begrippen – geschiedenis – waarom muziek bij beeld?
Les 2 – Sound en score vol spaghetti
Focus op Ennio Morricone – navolgers – invloeden – ook aandacht voor Luís Enríquez Bacalov – Stelvio Cipriani – Guido De Angelis en Maurizio De Angelis
Les 3 – De lopende band: innovatie tussen zelfplagiaat, formule en constructie
Focus op: Jerry Goldsmith – John Williams maar ook aandacht voor James Horner – Basil Poledouris – Christopher Young.
Les 4 – Out of the box I – componisten met een andere aanpak
Focus op: Elliot Goldenthal – Howard Shore – Graeme Revell – Clint Mansell maar ook Zbigniew Preisner – Peter Gabriel – Popol Vuh – Yann Tiersen.
Les 5 – Out of the Box II – Minimalisme en synthesizer – kille klanken, warme klanken
Focus op: 1 – Synthesizer: Maurice Jarre – John Carpenter – Tangerine dream – Vangelis en 2 – Minimalisme: Phillip Glass – Michael Nyman maar ook aandacht voor: Goblin – Harold Faltermeyer – Wendy Carlos – Brian Eno – Jan Hammer.
Les 6 – cool jazz – sfeerbepalende noir en het geluid van de stad
Focus op: Lalo Schiffrin – Henry Mancini maar ook aandacht voor John Barry – Clint Eastwood – Marvin Hamlisch – Dave Grusin – Quincy Jones – Miles Davis – Mike Figgis.
Cursusduur: 6 lessen van 2 ½ uur (inclusief ruimte voor vragen en discussie).
Cursusdata: op woensdag 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november
Locatie: Arsenaalpoort 18 (Stichting Dziga) in Nijmegen
Meer informatie over deze cursus en inschrijving via info@moviemachine.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here