LUXploitation, sessie 1 : Django

0
1592

Zet hem in de agenda! Met ingang van september presenteert Constant Hoogenbosch van Movie Machine in LUX iedere laatste donderdag van de maand voor LUXploitation de beste exploitatiefilms en vergeten juweeltjes uit de genrecinema. Iedere film wordt voorafgegaan door een voorprogramma van maffe, absurde en opzienbarende clips en scènes die in aansluiten bij de hoofdfilm. De hoofdfilm wordt voorafgegaan door een inleiding.

Donderdag 29 september: Django – 1966 – regie: Sergio Corbucci – hoofdrol: Franco Nero
Aanvang : 22.00
Locatie: LUX

Django 

Regie: Sergio Corbucci
Hoofdrollen: Franco Nero
Muziek: Luis Bacalov

Sergio Leone spekte zijn bankrekening in 1964 flink met A fistful of dollars. Clint Eastwood verscheen voor het eerst als de zwijgzame engel der wrake en leverde een blauwdruk voor de nieuwe westernheld. Eastwood en Leone vervolgden hun weg met de inmiddels klassieke spaghettiwesterns For a few dollars more (1965) en The Good, the bad and the ugly (1966). Het succes van Leone vond navolging, veel navolging. Talloze, in de meeste gevallen duidelijk minder begaafde landgenoten deden een gooi naar het succes van Leone. Uitzondering onder hen is Sergio Corbucci. Corbucci lanceerde in 1966 met Franco Nero als Django een brute en meedogenloze antiheld die de man zonder naam van Clint Eastwood naar de kroon stak.

Het rauwe en ongekunstelde Django openbaarde zich als een meesterwerk van technisch rammelende maar met veel overtuiging gemaakte exploitatiecinema. Sergio Corbucci leverde, misschien zelfs nog wel meer dan Sergio Leone de blauwdruk voor de ongebreidelde stroom aan vaak abominabele spaghettiwesterns die volgde. Django was met een bodycount van 138 zo gewelddadig dat Corbucci zijn film in veel landen niet mocht vertonen. In Groot-Brittannië werd Django pas in 1993 officieel vrijgegeven en in de VS kreeg de film helemaal geen rating. Ondanks de tegenwerking van overijverige fatsoensrakkers vond Corbucci´s schandaalwestern zijn weg naar het publiek. En dat smulde. Onder begeleiding van de heerlijke score van Luis Bacalov groeide Django als snel uit tot een westernicoon van formaat. In de jaren zestig en zeventig verschenen er werkelijk honderden ongeïnspireerde vervolgen, imitatoren en regelrechte plagiaten die vaak niets anders deden dan de naam Django op hun held plakken. Het was pure exploitatie van de exploitatiefilm die Django zelf natuurlijk ook al was.

Quentin Tarantino werkt momenteel aan een nieuwe Django film onder de naam Django Unchained. Voordat meneer Tarantino onder de noemer hommage weer alle eer naar zich toetrekt presenteren wij de originele Django.

Meer informatie over dit programma via info@moviemachine.nl  . Geïnteresseerden kunnen zich nu al melden. Je wordt dan vervolgens op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here