Programma week 36 – 3 t/m 9 september
Vanaf 3 september – Expositie Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje!
Vanaf 3 september exposeert de Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter zijn Suske en Wiske tentoonstelling in de hal van de Openbare Bibliotheek aan de Mariënburg, Nijmegen.
Let op! We zijn er van jongsaf aan mee opgevoed en iedereen doet het! Sinds 2004 knipt Jac. Splinter foto’s uit kranten en tijdschriften met gebaren. Een selectie van deze foto’s met het opgeheven vingertje is te zien in de vitrine in de bibliotheek vanaf dinsdag 11 september. Het bleef niet bij foto’s alleen. Overal kwam hij het tegen, vrienden en vriendinnen vulden zijn verzameling ongevraagd aan. Een heiligenbeeldje uit een bedevaartsoord, een smurf, een pen een platenhoes, een luciferdoosje. Ook deze worden geëxposeerd.
Maar: een van de opmerkelijkste vondsten was het gebruik van het opgeheven vingertje in de strip Suske en Wiske. Geloof het of niet, maar gemiddeld wordt er per boek een keer of drieëntwintig gezwaaid met de opgeheven wijsvinger. In de Pompenplanters ontdekte Jac. Splinter zelfs vijftig (50!) opgeheven vingertjes. Soms wel drie per pagina! Hij selecteerde een aantal opmerkelijke plaatjes en combineerde die tot vrolijke mededelingen.
Locatie: de hal van Bibliotheek de Mariënburg
Vanaf 3 september tijdens openingstijden van de bibliotheek
Toegang: gratis
Woensdag 5 september – Feestelijke opening van Stripfestijn De Klare Lijn en de expositie Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje! van Jac. Splinter.
De feestelijke opening van Stripfestijn De Klare Lijn vindt plaats in de hal van Bibliotheek de Marienburg. Om 12.00 uur opent organisator Constant Hoogenbosch het festival en geeft vervolgens voor de officiële opening het woord aan Henk Beerten, wethouder cultuur, mobiliteit en onderwijs van de gemeente Nijmegen. Na de officiële opening is het ruim baan voor Jac Splinter, die zijn eigen expositie Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje! voorziet van een openingswoord.
Aanvang: 12.00 uur
Locatie: Bibliotheek de Mariënburg
Toegang: gratis
Woensdagavond 5 september – In gesprek met de Nederlandse en Vlaamse stripgiganten.
Op woensdag 5 september gaan wij in gesprek met Nederlandse en Vlaamse tekenaars en schrijvers. Onderwerpen van gesprek zijn het onderscheid tussen de Nederlandse en Vlaamse stripcultuur en de beleving. Welke rol speelt de strip in de Vlaamse en Nederlandse samenleving en waar ligt het onderscheid tussen de strip en de grafische novelle? Verder komen aan als onderwerpen aan bod: de strip als culturele uiting, is de strip een kunstvorm?, de strip in de kunst (bijvoorbeeld Roy Lichtenstein) en het onderscheid met Japanse manga en Amerikaanse comics.
Constant Hoogenbosch van Movie Machine gaat deze avond in gesprek met de Vlaamse Suske en Wiske tekenaar Paul Geerts, die de strip van begin jaren zeventig tot 2002 schreef en tekende. Geerts geldt als een absoluut icoon in de stripwereld en staat te boek als een van beste striptekenaars van de wereld. Naast Geerts schuift zijn landgenoot Geert de Weyer aan. Stripjournalist De Weyer is een ware autoriteit als het om strips gaat. De Weyer werkt(e) voor o.a. Humo, De Morgen, De Standaard, P-Magazine, De Tijd. Hij schreef verschillende boeken en was medeorganisator, curator en programmeur van Strip Turnhout 2005, het grootste stripfestival van België en sinds de zomer van 2011 curator van het nieuwe stripmuseum MooF te Brussel. Voor de Belgische krant De Morgen hield De Weyer jarenlang de klassiekers van het beeldverhaal van de twintigste eeuw bij en realiseerde uiteindelijk 100 Stripklassiekers, een rijk geïllustreerd overzichtswerk over meer dan een eeuw Negende Kunst. Van Nederlandse bodem verwelkomt De Klare Lijn striptekenaar Hanco Kolk, een van de meest prominente Nederlandse striptekenaars. Kolk is het bekendst van de series die hij samen met Peter de Wit maakte, zoals ‘Gilles de Geus’ en ‘S1ngle’, maar onder vakbroeders wordt hij geroemd om meer experimentele strips als ‘Meccano’. Kolk is een ware duizendpoot als het om strips gaat. Zijn diversiteit strekt zich uit van humoristische avonturenverhalen en grafische experimenten tot vernieuwende satire. Daarbij openbaart zijn diversiteit zich ook nog eens door het perfect samengaan van zeer hoogwaardig werk als grafisch kunstenaar en als een uitstekend verhalenverteller. Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op het Nederlandse beeldverhaal van de laatste dertig jaar. Zijn invloed op de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland is dan ook van onschatbare waarde. Vanaf de jaren ’90 legt Kolk zich ook toe op andere kunstuitingen, zoals zeefdrukken, illustraties en schilderijen. Ook maakte hij zich sterk voor het in het leven roepen van de jaarlijkse Marten Toonderprijs en een opleiding Comic Design bij het ArtEZ in Zwolle, waar hij één dag in de week lesgeeft. Last but not least is uitgever van strips en organisator van het jaarlijkse Kamper Stripspektakel Paul Reichenbach te gast.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 – 2e etage
Entree: € 10,- / € 8,- leden bibliotheek (koffie en thee gratis) Kaartverkoop via www.obgz.nl
Meer programma informatie op www.deklarelijnnijmegen.nl