De Vlaamse film heeft zich in de afgelopen vijf decennia bewezen met een gevarieerd aanbod van kwaliteitsfilms. Voor het Vlaams Cultureel Kwartier stelde Constant Hoogenbosch van het Nijmeegse Filmpers- en Communicatiebureau Movie Machine een programma samen van hoogtepunten uit de afgelopen vijf decennia. Iedere film wordt voorafgegaan door een inleiding. Waar mogelijk is er na de film een gesprek met de regisseur.
Data: 24 oktober/ 31 oktober/ 21 november/28 november/ 12 december.
Locatie: Vlaams Cultureel Kwartier, Arsenaalpoort 6 in Nijmegen
Aanvang: 20.00
Zaal open: 19.30
24 oktober – Het Afscheid (1966)
Regie: Roland Verhavert
Hoofdrollen: Petra Laseur, Julien Schoenaerts, Senne Roufaer, Kris Betz, Edward Deleu, Marlene Edeling, Bert Struys, Pros Verbruggen en Jack Sels.
Speelduur: 86 minuten
Pierre Wesselmans (Julien Schoenaerts) is radiotelegrafist op een schip dat ligt aangemeerd in de haven van Antwerpen. Omdat hij betrokken is bij een geheime regeringsopdracht moet hij ieder uur van de dag klaar staan om te vertrekken. De voortdurende spanning van het wel of niet vertrekken legt een zware emotionele last op de schouders van Pierre en zijn gezin. Iedere dag opnieuw neemt hij afscheid van zijn vrouw Laure en zijn kinderen en dat vreet aan zijn gemoed.
Jaren zeventig
31 oktober – Mira (1971)
Regie: Fons Rademakers
Hoofdrollen: Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos van Lanckere, Luc Ponette, Roger Bolders, Freek de Jonge, Josephine van Gasteren, Fons Rademakers, Romain DeConinck, Ann Petersen
Speelduur: 100 minuten
Fons Rademakers baseerde deze Nederlands-Belgische film op het boek De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, tot scenario bewerkt door Hugo Claus en Magda Reypens.
In 1905 komen de inwoners van het conservatieve gehucht De Waterhoek in West-Vlaanderen onder leiding van Deken Broeke in opstand tegen de bouw van een brug over de Schelde. Het verzet escaleert wanneer de landmeter en zijn collega’s te grazen worden genomen. En dan is er nog het vrijgevochten boerenmeisje Mira dat aanpapt met ingenieur Maurice Rondeau, belast met de bouw van de brug. Deken Broeke is furieus en begaat een wanhoopsdaad.
Jaren tachtig
21 november – Crazy Love (1987)
Regie: Dominique Deruddere
Hoofdrollen: Josse De Pauw, Michael Pas, Gene Bervoets, Francois Beukelaers, Geert Hunaerts
Speelduur: 90 minuten
Crazy Love toont drie episodes in het leven van een man, wanhopig op zoek naar liefde. Harry Voss hunkert naar liefde, al zijn hele leven. Wat in zijn jeugd nog een romantische idylle is, glijdt gaandeweg af in een wereld waar liefde onrechtvaardig is en waar alcohol een troost is. Eenmaal volwassen bestaat Harry nog slechts als een hoopje ellende, aangevreten door trauma’s en frustraties, maar het verlangen naar liefde is sterker dan ooit. Om die droom te realiseren blijkt Harry tot alles in staat.
Jaren negentig
28 november – Het sacrament (1990)
Regie: Hugo Claus
Hoofdrollen: Ann Petersen, Frank Aendenboom, Carl Ridders, Jan Decleir, Hugo Van Den Berghe
Speelduur: 100 minuten
De familie Heylen komt elk jaar samen op een dorpspastorij, waar Natalie Heylen huishoudster is, om de sterfdag van hun moeder te gedenken. Het overvloedige eten en de drank maken geleidelijk onderhuidse spanningen binnen een familie los. Het familiefeest ontaardt in absurde, (tragi) komische en bittere uitbarstingen van gevoelens.
2000 – 2010
12 december – De Helaasheid der Dingen (2009)
Regie: Felix van Groeningen
Hoofdrollen: Kenneth Vanbaeden, Koen de Graeve, Valentijn Dhaenens, Wouter Hendrickx, Gilda de Bol, Johan Heldenbergh, Bert Haelvoet, Natali Broods.
Speelduur: 100 minuten
Gunther Strobbe (Valentijn Dhaenens) probeert zijn jeugdervaringen in het Belgische dorpje Reetveerdegem te vertalen naar een roman. Makkelijk valt hem dat niet. Als 13-jarige jongen woont Gunther (Kenneth Vanbaeden) met zijn vader Celle (Koen De Graeve) en zijn drie ooms in bij zijn oma (Gilda de Bal). Hij heeft heel wat te stellen met de nietsnutten, die hem voortdurend mee op sleeptouw nemen tijdens hun onophoudelijke zuipsessies. Gunther lijkt hetzelfde lot beschoren als zijn vader en diens broers.